Mobiltelefoner

Tips, fakta och vägledning om mobiler och mobiltelefoni

Begagnade mobiltelefoner - fakta och tips

Den största faran med att köpa begagnade mobiler är att man som kund – i god tro – köper stöldgods. Genom att köpa en begagnad mobiltelefon direkt – utan postleverans – kan denna risk emellertid avhjälpas.

Marknaden för begagnade mobiltelefoner är enorm; som konsument är den största risken med att köpa en begagnad mobiltelefon att den i efterhand visar sig vara stulen. Det är nämligen möjligt att be tillverkaren spärra batteriet, vilket du som konsument först märker om du har möjlighet att testa den begagnade mobiltelefonen innan du köper den.

Tradera farligast

På auktionssajten Tradera är risken att som köpare komma över stöldgods allra störst. Säljaren kan enkelt saluföra produkter med hjälp av ett anonymt användarnamn. Och den som vinner auktionen får i regel telefonen levererad med snigelpost. När man väl betalat för telefonen är det således för sent att returnera den. Blocket är således betydligt säkrare.

Tips innan köp av begagnad mobiltelefon

Du som köper begagnade mobiler bör främst tänka på följande:

  • Testa om möjligt den begagnade telefonen innan du köper den. Undvik försändelser via post.
  • Be att få se originalkvitton och kartonger. Om försäljaren hävdar att mobiltelefonen köpts begagnad bör du genast fatta misstankar. Det är väldigt ovanligt att mobiltelefoner byter ägare lika ofta som t.ex. bilar.
  • Testa att mobilen inte är låst till en viss operatör genom att stoppa in några olika SIM-kort.

I de allra flesta fall är det emellertid riskfritt att köpa en begagnad mobiltelefon. Det finns dessutom specifika butiker som specialiserat sig på begagnade mobiler. Här kan du köpa begagnade mobiltelefoner med garanti.

Reklamlänkar