Mobiltelefoner

Tips, fakta och vägledning om mobiler och mobiltelefoni

Kameramobil - fakta och tips

Kameramobiler är populära, men kan sällan helt ersätta vanliga digitalkameror. En enkel digitalkamera har nämligen betydligt fler tilläggsfunktioner än en mobilkamera någonsin kan stoltsera med.

Billiga telefoner är ofta utrustade med kameror med en upplösning på 1,3 -2 Mpix. Generellt gäller att ju högre megapixelvärdet är, desto bättre blir bilderna. Jämför mobil utifrån megapixelvärdet – bildkvaliteten påverkas nämligen starkt av kamerans upplösningsförmåga.

Du som vill använda mobilen som digitalkamera bör se till att telefonen är utrustad med minst 5 Mpix; en upplösning som ger bra bilder på dagen.

Kameramobil med bra kamera

För att mobilkameran till fullo ska ersätta en vanlig digitalkamera måste du se till att den kameramobil du köper är utrustad med blixt och optisk zoom. Anledningen till att kameramobiler ofta generar bilder av dålig kvalitet – trots att kameran har hög upplösning – är just att telefonen saknar zoom och blixt.

Svårt ersätta digitalkamera

En bra telefon tillåter dessutom inspelning av kortare filmsekvenser och videoklipp. Den främsta nackdelen med mobiltelefoner - jämfört med vanliga digitalkameror - är dock att mobiltelefoner saknar många viktiga tilläggsfunktioner som de flesta kameror är utrustade med. Mobilen är nämligen en mutlifunktionsapparat, medan kameran enbart är tillverkad för att ta bilder.

Reklamlänkar