Mobiltelefoner

Tips, fakta och vägledning om mobiler och mobiltelefoni

Robust mobiltelefon - fakta och tips

Robusta mobiltelefoner är vanligtvis enkla bastelefoner med gummihöljen, relativt små skärmar och tåliga knappsatser. Men det finns även robusta mobiler med många finesser.

Robusta, stryktåliga mobiler passar dem som lever ett aktivt liv, däribland dem som jagar, fiskar och ägnar sig åt extremsporter. Den främsta fördelen med robusta mobiltelefoner är att de är billiga; däremot saknar de många av de finesser som återfinns hos dyrare mobilmodeller.

Robusta mobiltelefoner – tips

Nedan följer några allmänna råd för dig som står i begrepp att köpa en robust mobiltelefon. I första hand bör du se till att:

  • Mobiltelefonen saknar rörliga delar som luckor och antenner.
  • Mobilen inte är utrustad med touchscreen. Risken att skärmen spricker är överhängande – särskilt med tanke på att den hos moderna mobiltelefoner upptar hela mobilens långsida.
  • Mobiltelefonen saknar kamera med extern blixtfunktion.
  • Mobiltelefonen – särskilt om du köper en vikbar mobil - har ett robust hölje med ytskikt av vattentåligt gummi.
  • I vissa fall kan du behöva en mobil med inbyggd ficklampa – särskilt om du ofta använder telefonen i mörker. Se då till att ficklampan i sig är tålig och inte släpper in fukt i själva mobilen.

En robust mobiltelefon väger i allmänhet något mer än traditionella mobilmodeller. Dessutom får du räkna med en något kortare batteritid än hos vanliga mobiler. Den korta batteritiden beror inte på att telefonen i sig är undermålig, utan på att de människor som använder robusta mobiler utsätter dem för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och värme; faktorer som verkar hämmande på batteritiden.

Reklamlänkar