Mobiltelefoner

Tips, fakta och vägledning om mobiler och mobiltelefoni

Mobiltelefon USA - fakta och tips

Att använda mobilen i USA är vanligtvis frid och fröjd – förutsatt att man känner till operatörernas villkor för telefonsamtal.

Mobiltelefoni i USA skiljer sig märkbart från Europa. Du som ska använda din mobiltelefon i USA bör i första hand tänka på följande:

  • Du som kund betalar fortfarande för att ta emot samtal. Detta har lett till att mobiltelefoner med kontantkort är ovanliga i USA – även mottagna samtal avbryts nämligen så fort pengarna på kortet tagit slut. Som europé måste du också betala dubbla samtalspriser. Dels den lokala samtalstaxan för mottagna samtal, dels utlandstaxan från Europa.
  • Som utlänning i USA kan det ändå vara klokt att satsa på en mobiltelefon med kontantkort. På så sätt kan du enkelt kontrollera dina samtalskostnader. Undvik att köpa kontantkort från operatörernas egna butiker. Köp istället korten hos lokala handlare – här kan du med fördel pruta på priset.
  • Du som vill använda din svenska mobiltelefon i USA bör noga ta reda på vilka priser som gäller för utgående och inkommande samtal. Kolla upp priserna på din mobiloperatörs hemsida. Men lita inte på att operatörernas information stämmer till hundra procent. Den amerikanska lokaltaxan – som ofta tillkommer – varierar nämligen mellan de olika staterna. Ring därför din operatör och fråga vad som gäller i praktiken. Spela för säkerhets skull in samtalet med operatören, för att åberopa bevismaterial ifall den verkliga taxan blir märkbart högre än den som utlovats av operatören.
  • I USA är det fortfarande vanligt med s.k. PRE-paid kontantkort, där man knappar in en kod i telefonen varje gång innan man ringer ett samtal. Dessa kort har förmånliga samtalstaxor inom USA.

I många fall finner man även exempel på att människor blir positivt överraskade efter en USA-resa – ovanstående kan därför läsas extensivt, men som resenär bör man vara medveten om skillnaderna mellan olika länder.

Reklamlänkar