Mobiltelefoner

Tips, fakta och vägledning om mobiler och mobiltelefoni

Köpa mobil - fakta och tips

Inför köp av mobil bör du ta hänsyn till vikt, mått och modelltyp. Vill du ha en mobil med lucka och dubbla displayer, eller föredrar du mobiler med ”skjutdörr”?

Efter att du valt operatör och bindningstid (eller kontantkort) föreslår vi att du koncentrerar dig på höljet. Mobiltelefoner kan delas in i tre typer baserade på telefonernas yttre.

  • Traditionella telefoner utan rörliga delar.
  • Clamshelltelefoner
  • En s.k. sliderphone med knappsatsen på displayen.

Formen på höljet är inte allt – den påverkar indirekt vissa andra funktioner i din mobiltelefon. Clamshelltelefoner är ofta utrustade med två bildskärmar, en i mitten och andra extern. 


Mobiltelefoner – mobildelar och skal till mobil

Många modeller erbjuder flera färger på höljet för att ge kunderna möjlighet att välja den färg de tycker mest om. En mobil med skal i olika färger är vanligtvis inte dyrare än andra mobiler; anledningen är att utbytbara skal oftast finns att köpa till billiga mobiler av enklare modell.

Mått och vikt på telefonen

Mått och vikt på telefonen spelar också viss roll vid köp. Även om marknaden för små, platta mobiltelefoner har minskat under senare tid ska en modern telefon inte vara alldeles för stor. Små telefoner är lättare att bära i fickan. Du som vill köpa en kompakt mobil kan förslagsvis satsa på en mobil med lucka eller ”skjutdörr”. Vikten på telefonen är lika viktig som formen – en bekväm mobil bör helst inte väga mer än 100 gram.

Reklamlänkar